L'obra lingüística de Josep Calveras Santacana

Autor/a

Iglesias, Narcís

Director/a

Nadal, Josep M. (Josep Maria), 1949-

Fecha de defensa

2001-09-28

ISBN

9788469427477

Depósito Legal

Gi. 416-2011



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Departament de Filologia i Filosofia

Resumen

Durant les tres primeres dècades del segle XX Pompeu Fabra va establir els tres pilars bàsics de la norma de la llengua catalana: l'ortografia, la gramàtica i el diccionari. Aquest procés de fixació de la llengua va comptar amb el suport de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Pocs anys després de publicar-se l'ortografia (1913-1917) i la gramàtica (1918) de l'IEC, el pare jesuïta Josep Calveras (1890-1964) es va posar a analitzar, des d'un punt de vista crític i teòric, els principis en què es basava la normativa del català. EI 1925 Josep Calveras publicava el seu primer llibre de caràcter lingüístic,sota el títol de La reconstrucció del llenguatge literari català. En aquest llibre elabora un discurs teòric sobre les característiques bàsiques de tota llengua estàndard, alhora que aplica els conceptes establerts a l'anàlisi del procés de construcció de la norma de la llengua catalana. Des de la publicació del seu primer llibre (1925) fins a l'última publicació lingüística (1936), Calveras insistirà a defensar la variació social i dialectal de lo llengua i a criticar l'estàndard per ser una creació artificial dels gramàtics.


For the first three decades of the 20th century Pompeu Fabra established the three basic props of the standard of the Catalan language: the ortography, the grammar and the dictionary. A few years after the ortography (1913-1917) and the grammar (1918) were published, the Jesuit Father Josep Calveras (1890-1964) began to analyse the theoretical bases of the standard. In 1925 Josep Calveras published the Reconstrucció del llenguatge literari català, in which he both defends the social and dialectal variation of the language and criticizes the standard since it is an artificial creation of the grammarians.

Palabras clave

Linguistics; Lingüística; Josep Calveras i Santacana

Materias

81 - Lingüística y lenguas

Documentos

tnif.pdf

44.93Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)