Regulación de TrkA a través del dominio intracelular: efecto de la unión a calmodulina y de la tirosina 701

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
Pablo Llavall, Yolanda de
dc.date.accessioned
2011-04-12T17:45:54Z
dc.date.available
2007-03-24
dc.date.issued
2006-06-26
dc.date.submitted
2007-03-24
dc.identifier.isbn
9788469063774
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0324107-185904
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/8082
dc.description.abstract
TrkA es va descobrir com a un oncogén producte de la fusió del seu domini tirosina<br/>kinasa (TK) amb la tropomiosina. Posteriorment, va augmentar el seu interès en<br/>descobrir-se que la proteïna nativa constituïa el receptor del factor de creixement<br/>nerviós (NGF).<br/>Es coneixen bé els esdeveniments que tenen lloc a partir de la unió del lligand al<br/>receptor i que donen lloc a l'activació de les vies de senyalització de les MAPK y<br/>PI 3-K/Akt. Se sap que, in vivo, la internalització del receptor i el seu transport<br/>retrògrad també juguen un paper important per a l'efecte a llarg termini del NGF i<br/>que és un tret distintiu en relació a d'altres receptors de factors de creixement.<br/>L'activació del receptor també comporta un augment transitori de Ca2+<br/>intracel· lular. Per això ens vam plantejar l'estudi de la relació entre l'activació de<br/>TrkA i calmodulina (CaM), com a sensor dels nivells de Ca2+ intracel· lulars.<br/>En primer lloc vam observar una interacció directa i dependent de Ca2+ entre CaM i<br/>la meitat c-terminal del domini intracel· lular de TrkA. La primera part del treball se<br/>centra en caracteritzar aquesta interacció.<br/>Per veure l'efecte de la unió sobre Trk, vam utilitzar inhibidors de CaM. Aquests<br/>no impedeixen la fosforilació de TrkA induïda per NGF, però sí comporten la<br/>proteòlisi del receptor donant lloc a un fragment amb activitat tirosina kinasa<br/>constitutiva. Donada la ubiqüitat de CaM, i la seva importància en processos vitals<br/>per a la cél· lula, el segon objectiu ha consistit en buscar el lloc d'unió a CaM de<br/>TrkA per així poder obtenir una construcció de Trk on es perdés la unió a CaM.<br/>Basant-nos en diverses evidències, ens vam centrar en la caracterització d'una regió<br/>que conté una Tyr fosforilable (Y701) i que forma part d'un motiu<br/>d'internalització. L'última part del treball se centra en descriure les característiques<br/>d'aquesta Tyr i la seva funció, que més enllà de la relació amb CaM, pot constituir<br/>una fosforilació inhibitòria per l'activitat de Trk i un lloc de regulació negativa de<br/>la internalització.
dc.description.abstract
TrkA se descubrió como un oncogén producto de la fusión de su dominio tirosina<br/>kinasa (TK) con la tropomiosina. Posteriormente, aumentó su interés tras<br/>descubrirse que la proteína nativa constituía el receptor del factor de crecimiento<br/>nervioso (NGF).<br/>Se conocen bien los acontecimientos que ocurren tras la unión del ligando al<br/>receptor y que dan lugar a la activación de las vías de señalización de las MAPK y<br/>PI 3-K/Akt. Se sabe que, in vivo, la internalización del receptor y su transporte<br/>retrógrado también juegan un papel importante para el efecto a largo plazo del<br/>NGF y que es una característica distintiva de otros receptores de factores de<br/>crecimiento.<br/>La activación del receptor también conlleva un aumento transitorio de Ca2+<br/>intracelular. Por ello nos planteamos estudiar la relación entre la activación de<br/>TrkA y calmodulina (CaM), como sensor de los niveles de Ca2+ intracelulares.<br/>En primer lugar observamos una interacción directa y Ca2+ dependiente entre CaM<br/>y la mitad c-terminal del dominio intracelular de TrkA. La primera parte del trabajo<br/>se centra en caracterizar esta interacción.<br/>Para ver el efecto de la unión sobre Trk, utilizamos inhibidores de CaM. Éstos no<br/>impiden la fosforilación de TrkA inducida por NGF, pero sí conllevan la proteolisis<br/>del receptor dando lugar a un fragmento con actividad tirosina kinasa constitutiva.<br/>Dada la ubicuidad de CaM y su importancia en procesos vitales para la célula, el<br/>segundo objetivo consistió en buscar el sitio de unión a CaM de TrkA, para así<br/>poder obtener una construcción de Trk en que se perdiera la unión a CaM.<br/>Basándonos en diversas evidencias, nos centramos en la caracterización de una<br/>región que contenía una Tyr fosforilable (Y701) y que además forma parte de un<br/>motivo de internalización. La última parte del trabajo se centra en describir las<br/>características de dicha Tyr y su función,que más allá de la relación con CaM,<br/>puede constituir una fosforilación inhibitoria para la actividad de Trk y un lugar de<br/>regulación negativa de su internalización.
dc.description.abstract
TrkA was discovered as an oncogen, product of the fusion of its Tyrosine kinase<br/>domain with Tropomiosin. Later on, it was identified as the receptor for the Nerve<br/>growth factor (NGF).<br/>The first steps in Trk signaling after ligand binding are well understood. And also<br/>the pathways leading to MAPKs and PI3K-Akt activation. But receptor<br/>internalization and retrograde transport are also important for the long term<br/>signaling of TrkA, giving raise to a differential regulation of Trk receptors among<br/>other growth factor receptors.<br/>Receptor activation also induces an increase in intracellular calcium concentration.<br/>That's why we thought on studying the relationship between TrkA activation and<br/>calmodulin (CaM), as a prototypical calcium sensor.<br/>First we described a direct and calcium-dependent interaction between CaM and<br/>the c-terminal part of TrkA. The first part of this work consists on the<br/>characterization of this interaction.<br/>In order to check the effect of CaM binding on TrkA we used CaM inhibitors.<br/>NGF-induced TrkA fosforilation was not inhibited upon CaM inhibition, but Trk<br/>was cleaved, leading to constitutively active fragments. CaM is ubiquous and<br/>necessary for many cell processes, so the second objective has been to search for<br/>the CaM binding domain on TrkA in order to generate a TrkA mutant defective in<br/>CaM binding.<br/>We mutated a region containing a phosphorylatable Tyrosine Y701 that constitutes<br/>a trafficking motif, as the putative binding site of CaM. The last part of this project<br/>deals with the characterization of the mutants, and their effect even regardless of<br/>CaM binding. Its phosphorylation might inhibit Trk function, and the region<br/>constitutes a negative regulator of internalization.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
cultius cel·lulars
dc.subject
diferenciació neuronal
dc.subject
receptors tirosina kinasa
dc.subject
factors neurotròfics
dc.subject
interacció entre proteïnes
dc.subject
calmodulina
dc.subject
proteïnes de membranes
dc.subject.other
Biologia Cel·lular, Bioquímica i Biología Molecular
dc.title
Regulación de TrkA a través del dominio intracelular: efecto de la unión a calmodulina y de la tirosina 701
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
576
dc.contributor.director
Llovera i Tomàs, Marta
dc.contributor.codirector
Comella i Carnicé, Joan Xavier
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
L-679-2007


Documents

Tydp1de1.pdf

3.641Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)