Intervenció assistida per ordinador en infants de primária amb baix rendiment acadèmic

Author

Llabrés Bordoy, Jordi

Director

Bornas Agustí, Xavier

Date of defense

2000-07-24

ISBN

8469000298

Legal Deposit

PM2.555-2003



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Psicologia

Abstract

Malgrat els infants amb baix rendiment acadèmic (BR) no presenten problemes importants a l'entorn escolar, necessiten instrucció individualitzada per aprendre el mateix que els seus companys sense problemes de rendiment. Els mestres tenen massa alumnes dins l'aula per parar atenció individual als seus alumnes amb BR.<br/>Els ordinadors poden administrar aquest tipus d'instrucció si s'utilitza el programari adient. Aquest programari ha d'estar basat en el currículum dels infants. A més a més l'estil d'ensenyament del programari ha d'estar d'acord amb l'estil d'ensenyament del professorat. L'objectiu d'aquest estudi és avaluar l'eficàcia instruccional d'un programari basat en el currículum d'un grup d'alumnes de tercer de primària amb baix rendiment acadèmic. Amb la intenció d'avaluar la importància del tipus d'ajuda es varen desenvolupar dues versions del mateix programari. Una oferia ajudes dinàmiques i l'altra ajudes estàtiques. A més a més, la versió "dinàmica" es va utilitzar de dues formes diferents: un grup d'alumnes va treballar només amb l'ordinador mentre que l'altre grup rebia ajuda d'un terapeuta mentre treballaven amb l'ordinador. No varen aparèixer diferències significatives quant al rendiment en els quatre grups experimentals. És a dir, els alumnes que havien treballat amb l'ordinador rendien igual al final de la intervenció que els que havien seguit anant a classe normalment. És important remarcar que els alumnes que treballaven amb l'ordinador ho feien mentre el grup control rebia classe de la matèria treballada. Els resultats suggereixen clarament que la tecnologia pot ajudar als mestres a atendre les necessitats educatives dels alumnes amb BR. Quant a les estratègies d'aprenentatge, a major nivell de suport rebut, major utilització d'estratègies avançades. Així doncs, els resultats recomanen la integració dels ordinadors a l'aula, per tal que el professor pugui donar suport a l'infant quan aquest ho necessiti.


In this work we look at whether the educational role of the teacher, from a Vigotskyan point of view, can also be taken on by a computer. Software including Math and Reading activities with three different scaffolding levels have been developed and used over a period of 10 weeks (the effective time was 15 hours) with third grade children with low academic achievement. Both the achievement and the strategies employed were assessed. The results indicate that, whereas there are no significant differences as far as achievement is concerned, there is quite a clear relationship between the scaffolding level and strategy learning: the higher the scaffolding level,the more advanced the strategies used by the children. These results are discussed with respect to the scaffolding levels offered and point towards the need for the scaffolding to be meta-cognitive.

Subjects

159.9 - Psychology; 376 - Education, teaching, training of special groups of persons. Special schools

Documents

tjlb1de1.pdf

1.001Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)