Anàlisi de l’expressió gènica en la trombocitèmia essencial. Relació amb la policitèmia vera

Autor/a

Puigdecanet i Riubugent, Eulàlia

Director/a

Florensa i Brichs, Lourdes

Espinet i Solà, Blanca

Fecha de defensa

2012-07-09

Páginas

317 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia

Resumen

La trombocitèmia essencial (TE) és una neoplasia mieloproliferativa que es caracteritza per una hiperplàsia megacariocítica medul·lar, un increment persistent de la xifra de plaquetes circulants i, clínicament, per episodis de trombosi i/o hemorràgia. No presenta un marcador diagnòstic específic ja que només es coneixen les alteracions moleculars causants de la malaltia en un 50% dels pacients, sent la mutació JAK2V617F l’alteració més comú. En aquesta tesi doctoral s’ha analitzat el perfil d’expressió gènica de granulòcits de sang perifèrica de la TE i de pacients amb policitèmia vera (PV) i trombocitosis reactives, utilitzant la tècnica de microarrays d’expressió i de RT-PCR quantitativa a temps real amb la plataforma de Taqman® Low density Arrays (TLDA). S’han inclòs un total de 98 pacients (57 TE i 41 PV), sis trombocitosis reactives i 10 individus sans com a control. L’anàlisi d’expressió en els pacients amb TE ha mostrat un perfil proinflamatori que caracteritza aquesta malaltia. També s’han detectat gens diferencialment expressats entre els pacients JAK2V617Fpositius i JAK2V617F-negatius que han permès identificar vies de senyalització afectades per la mutació JAK2V617F i d’altres independents de la mutació, que podrien estar afectades per alteracions moleculars encara desconegudes. A més, aquest perfil d’expressió s’ha comparat amb el de la PV, neoplàsia mieloproliferativa en la que el 95% dels pacients presenten la mutació JAK2V617F, i amb les trombocitosis reactives. Com a resultat, s’han definit gens l’expressió dels quals podrien tenir una implicació en la patogènesi de la TE, especialment en les TE JAK2V617F-negatives.


Essential thrombocythemia (ET) is a myeloproliferative neoplasm characterized by increased bone marrow megakaryocytes, persistent thrombocytosis and an increased risk of thrombohemorragic complications. ET does not have specific biological markers as in only in 50% of patients specific molecular abnormalities have been described, being JAK2V617F mutation the most frequent. In polycythemia vera (PV), another myeloproliferative neoplasm, JAK2V617F mutation is detected in about 95% of patients. In this project we characterized the gene expression profile of peripheral blood granulocytes in ET, in polycythemia vera (PV) and in reactive thrombocytosis, using whole genome oligonucleotide microarray technology and real-time quantitative RT-PCR (using Taqman® Low density Arrays (TLDA)). A total of 98 patients (57 ET and 41 PV), six reactive thrombocytosis and 10 healthy individual used as controls, were included in the study. Gene expression analysis defined a proinflammatory pattern in ET. Moreover, genes differentially expressed between JAK2V617F-negative and JAK2V617F-positive ET patients were detected. Those set of genes identified JAK2V617F dependent and JAK2V617F independent signaling pathways. Those signalling pathways altered in JAK2V617F-negative patients could highlight molecular abnormalities which are still unknown. ET results were compared to PV and secondary thrombocytosis gene expression profiles. As a result, a set of genes that could provide insight into ET pathogenesis, specially in JAK2V617F-negative patients, was detected.

Palabras clave

Trombocitèmia esencial; Policitèmia Vera; Mutació JAK2U617F

Materias

577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

epr1de1.pdf

4.045Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)