Ecologia dels ramats d'oví i cabrum de la Calma (Parc Natural del Montseny)

Author

Bartolomé, Jordi

Director

Franch i Batlle, Joan

Date of defense

1995-06-01

ISBN

9788469132814

Legal Deposit

B-23315-2008



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia

Abstract

S'han estudiat alguns aspectes de l'ecologia de la ramaderia extensiva d'oví i cabrum a l'altiplà de la Calma (Montseny), de llarga tradició ramadera, on els darrers anys s'ha incrementat en nombre de bestiar. S'ha observat que dels recursos tròfics de la zona, les herbàcies de les landes ofereixen més quantitat d'aliment i les dels prats més qualitat. A partir de la composició botànica de la dieta dels ramats, estimada mitjançanta anàlisi microhistològica de les femtes, es conclou que les ovelles i les cabres són herbívors generalistes, però en la dieta de les cabres dominen les espècies llenyoses, mentre que en la de les ovelles les proporcions de llenyoses i herbàcies són semblants. La competència pels mateixos recursos entre els animals sembla accentuar el caràcter brostejador de les cabres i no afectar la selecció de la dieta per part de les ovelles. La intensitat d'ocupació de l'espai per part dels ramats és heterogènia. L'impacte que representa el consum de biomassa vegetal afecta principalment al bruc (Erica arborea). en canvi, el consum d'alzina (Quercus ilex), és menor del 2% de la producció anual.


Se han estudiado algunos aspectos de la ecología de la ganaderia extensiva ovino-caprina en el altiplano de la Calma (Montseny), de larga tradición ganadera, donde en los últimos años la cabaña se ha incrementado. Se ha observado que de los recursos tróficos de la zona, las herbaceas de las landas ofrecen mas cantidad de alimento y las de los prados mas calidad. A partir de la composición botánica de la dieta de los rebaños, estimada mediante análisis microhistológico de las heces, se concluye que las ovejas y las cabras son herbívoros generalistas, pero en la dieta de las cabras dominan las especies leñosas, mientras que en la de las ovejas las proporciones de leñosas y herbaceas son parecidas. La competencia por los mismos recursos entre animales parece acentuar el carácter ramoneador de las cabras y no afectar la selección de la dieta por parte de las ovejas. La intensidad de ocupación del espacio por parte de los rebaños es heterogenea. El impacto que representa el consumo de biomasa vegetal afecta principalmente al brezo, erica arborea. En cambio el consumo de encina, quercus ilex, es menor del 2% de la producción anual.

Keywords

Anàlisi fecal; Ramaderia; Pastures

Subjects

574 - General ecology and biodiversity

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

jbf1de2.pdf

9.820Mb

jbf2de2.pdf

8.777Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)