Democràcia a l'escola. Discursos, pràctiques i elements que afavoreixen la democràcia

Author

Mondéjar Torra, Eduard

Director

Feu, Jordi

Codirector

Melgar Alcantud, Patrícia

Tutor

Feu, Jordi

Date of defense

2017-11-27

Pages

496 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Institut de Recerca Educativa

Abstract

The present doctoral dissertation is aimed at contributing to advance the existing scientific knowledge on how to better implement democracy at the school level. Particularly, it is about identifying those aspects that condition democracy and the concept of democracy of school administrators. The present research considers the teachers, students, family members and other community members to be at the centre. Data has been gathered through five successful case studies. Data analysis has been based on a qualitative methodology. Among the aspects that will help to give greater democracy to school centres highlight: (1) the participation of the maximum number of educational agents without any type of limitation, (2) inclusion, understood as the best possible education for all students, regarding academic results such as education in values and feelings, and (3) to be a centre without violence from the joint work of the whole community.


Aquesta investigació pretén aportar al coneixement científic una sèrie d’elements que permetin una millor implementació de la democràcia a l’escola. Es pretén extreure aquells aspectes que ajudin que es doni una major democràcia, així com el discurs sobre el concepte de democràcia dels diferents equips directius. Els seus protagonistes són mestres, alumnat, familiars i altres membres de la comunitat. Les dades que s’han recollit provenen d’un total de 5 estudis de casos d’èxit i s’han analitzat seguint una metodologia purament qualitativa. Entre els aspectes que ajudaran que es doni una major democràcia a l’escola destaquen (1) la participació del màxim nombre d’agents educatius sense cap tipus de limitació, (2) la inclusió en el sentit de donar la millor educació possible a l’alumnat, pel que fa a resultats acadèmics com a valors i sentiments, i (3) l’existència d’un bon clima de centre a partir del treball conjunt de tota la comunitat.

Keywords

Educació cívica; Civics; Educación cívica; Democràcia; Democracy; Administració escolar; School management and organization; Gestión educativa; Rendiment escolar; Academic achievement; Éxito escolar; Democràcia i educació; Democracy and education; Democracia y educación

Subjects

37 - Education; 371 - Education and teaching organization and management

Documents

temt_20171127.pdf

4.086Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)