La Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, 1902-1973. Ruptures i continuitats

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història
dc.contributor.author
Garcia Larios, Agustí, 1968-
dc.date.accessioned
2018-03-09T09:22:37Z
dc.date.available
2018-03-09T09:22:37Z
dc.date.issued
2017-09-26
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/462193
dc.description.abstract
Certament, els estudis de conjunt o parcials sobre la història de la Universitat de Barcelona amb que comptem són rigorosos i valuosos, però també resulten migrats i encara tardans. L'analisi històrica de la Universitat de Barcelona com a institució cultural activa i de rellevància permet integrar i desenvolupar molts aspectes temàtics, metodològics i documentals. Dintre de la Universitat de Barcelona, fins a 1973, l'àmbit de les humanitats resta aglevat en un únic pol institucional de coneixement: l'antiga Facultat de Filosofia i Lletres. En el mare de la història cultural, doncs, resulta adient l'estudi de la Facultat durant les tres quartes parts del segle xx, en que pervingué nucli Català d'alta cultura. Amb aquest estudi s'esbossa una visió global de la Facultat, situant el focus d'interès sobre la seva dimensió institucional i organitzativa. Vol dir això que prevalentment s'estudia la Facultat com a organització dinàmica amb una fesomia propia en la seva combinació de coneixements i persones, i que ha experimentat en el decurs del temps fluctuacions, mutacions i, segons com, fins i tot sotracs. En essencia, l'objectiu d'aquesta recerca doctoral consisteix a traçar una panoràmica global sobre l'evolució de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona durant la major part del segle xx. La hipòtesi de treball fonamental ha estat determinar l'abast de la incidència sobre la Facultat d'un seguit de factors determinants externs, com ara el desenvolupament dels cànons del coneixement humanístic i l'evolució politica, i, vinculat directament amb això, identificar les adaptacions o les ruptures, especialment en les conjuntures de canvi de régim politic. Atès que la Facultat s'ha manifestat fonamentalment com un conjunt d'intel.lectuals, també s'ha prioritzat l'estudi i la caracterització del principal col.lectiu humà de la Facultat: els docents. Consegüentment, són nombroses i diverses les qüestions abordades per tractar-los: la identificació dels seus membres, els processos d'accés i les promocions, les categories i les condicions professionals, els grups d'afinitat personal o professional, etc. L'esquema interpretatiu de l'evolució de la Facultat entre 1902 i 1973 s'estructura en tres grans blocs o etapes: de primer, l'etapa compresa entre 1902 i 1931, de manteniment d'una universitat de matriu liberal sota el régim monàrquic; segonament, l'etapa entre 1931 i 1939, més breu i intensa, i desenvolupada sota el signe de les radicals transformacions renovadores; i, per últim, l'etapa entre 1939 i 1973, que abasta la llarga dictadura franquista, alhora regressiva en els primers anys i mes tard forçosament adaptativa als canvis en la societat amb la qual se sentia cada volta més vinculada la universitat massificada i en creixement del tardofranquisme.
en_US
dc.description.abstract
The thesis outlines a global vision of the former Faculty of Philosophy and Letters of the University of Barcelona between 1902 and 1973, placing the focus of interest on its institutional and organizational dimension. The fundamental work hypothesis was to determine the extent of the impact on the Faculty of a series of external determinants and identify the adaptations or breaks. The study and characterization of teachers has also been prioritized. The interpretative scheme of the evolution of the Faculty between 1902 and 1973 is structured into three major blocks or stages: first, the period between 1902 and 1931, maintenance of a university of liberal type under the monarchy; second, the stage between 1931 and 1939, developed under the sign of radical renovation transformations; and, finally, the stage between 1939 and 1973, which encompasses the long dictatorship of Franco.
en_US
dc.format.extent
445 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Universitat de Barcelona
en_US
dc.subject
Universitat Autònoma de Barcelona (1933-1939)
en_US
dc.subject
Història de l'educació
en_US
dc.subject
Historia de la educación
en_US
dc.subject
History of education
en_US
dc.subject
Història de la civilització
en_US
dc.subject
Historia de la civilización
en_US
dc.subject
Civilization history
en_US
dc.subject
1902-1973
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
en_US
dc.title
La Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, 1902-1973. Ruptures i continuitats
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
en_US
dc.contributor.director
Casassas, Jordi, 1948-
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

AGL_TESI.pdf

56.36Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)