The Use of New Media and ICT by Social Movements in Contemporary Processes of Political Activism

Autor/a

Perelló Sobrepere, Marc

Director/a

Rom Rodríguez, Josep Antoni

Codirector/a

Fondevila Gascón, Joan Francesc,

Fecha de defensa

2018-12-21

Páginas

315 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Resumen

El començament del segle XXI va ser testimoni del naixement de les xarxes socials, que van portar les comunicacions personals i socials a noves fites. Aquests nous mitjans de comunicació, recolzats per unes tecnologies de la informació i la comunicació en un canvi constant, van permetre la creació de noves esferes de discussió multidisciplinàries i multiculturals. En aquest context, l'ús dels nous mitjans per part dels moviments activistes polítics ha atret l'atenció de la comunitat acadèmica en els últims anys. Recentment, ha aparegut un nou actor en aquest camp: Catalunya. Aquesta regió autònoma d’Espanya ha estat testimoni de les majors manifestacions a Europa en els últims temps, amb centenars de milers de persones obstruint els carrers de les seves ciutats per demanar la independència de Catalunya. El nostre estudi se centra en les diverses teories dels moviments socials i l'activisme polític, en com es relacionen amb els nous mitjans de comunicació i les noves tecnologies, i en com s'apliquen al cas català, mentre es comparen les característiques de les protestes catalanes amb altres com la Primavera Àrab, la Revolució Egípcia, el moviment indignats 15-M, o les marxes Occupy Wall Street.


El comienzo del siglo XXI fue testigo del nacimiento de las redes sociales, que llevaron las comunicaciones personales y sociales a nuevas metas. Estos nuevos medios de comunicación, respaldados por unas tecnologías de la información y la comunicación en constante cambio, permitieron la creación de nuevas esferas de discusión multidisciplinarias y multiculturales. En este contexto, el uso de los nuevos medios por parte de los movimientos activistas políticos ha atraído la atención de la comunidad académica en los últimos años. Recientemente, ha aparecido un nuevo actor en este campo: Cataluña. Esta región autónoma en España ha sido testigo de las mayores manifestaciones en Europa en los últimos tiempos, con cientos de miles de personas obstruyendo las calles de sus ciudades para pedir la independencia de Cataluña. Nuestro estudio se centra en las diversas teorías de los movimientos sociales y el activismo político, en como se inter-relación con los nuevos medios de comunicación y las nuevas tecnologías, y en cómo se aplican al caso catalán, mientras se comparan las características de las protestas catalanas con otras como la Primavera Árabe, la Revolución Egipcia, el movimiento indignados 15-M, o las marchas Occupy Wall Street.


The beginning of the 21st century witnessed the birth of social networks, which took personal and social communications to new heights. These new means of communication, supported by ever-changing information and communication technologies, allowed for the creation of new, multidisciplinary and multicultural spheres of discussion. In this context, new media usage by political activist movements has attracted the attention of the academic community over recent years. Recently, a new actor has appeared in this field: Catalonia. This autonomous region in Spain has witnessed the biggest demonstrations in Europe in recent times, with hundreds of thousands clogging the streets calling for Catalan independence. Our study focuses on the various theories of social movements and political activism, how do these relate to new media and new technologies, and how these apply to the Catalan case, while comparing the characteristics of the Catalan protests to others such as the Arab Spring, the Egyptian Revolution, the 15-M Indignados movement, or the Occupy Wall Street marches.

Palabras clave

Xarxes socials; Cataluña; Activismo; Protest; Catalunya; TIC; Political activism; Demonstrations; Redes sociales; Activisme

Materias

00 - Ciencia y conocimiento. Investigación. Cultura. Humanidades; 070 - Periódicos. Prensa. Periodismo. Ciencias de la información; 3 - Ciencias sociales; 316 - Sociología. Comunicación; 32 - Política

Área de conocimiento

Tecnologies de la informació i de les comunicacions (TIC)

Documentos

Tesi_Marc_Perello.pdf

1.462Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)