Origins of recursive phrase structure through cultural self-organisation and selection

Author

Garcia Casademont, Emília

Director

Steels, Luc

Date of defense

2018-09-17

Pages

220 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Many human languages in the world exhibit phrase structure. Phrase structure combines words, phrases, and both, into phrases, and it may empower language systems to exploit recursion. This thesis pushes forward the hypothesis that phrase structure is not an accidental structural property of language, but rather an adaptation of language systems to enable the computation of language. I propose a minimal operational model of communication as a specific language game, which together with concrete learning operators shows how a population of artificial agents is able to self-organise a system exhibiting phrase structure. After demonstrating that phrase structure reduces the complexity of language computation, I propose concrete mechanisms in the form of learning operators whose application introduces variation in the language of the agents and selection on the reduction of the computational cost. The mechanisms are implemented and tested in computer simulations as evolutionary explanation for the emergence of phrase structure, including cases exploiting recursion.


Els llenguatge naturals es basen en molts casos en gramàtiques sintagmàtiques. Les gramàtiques sintagmàtiques combinen paraules i sintagmes en altres sintagmes, i poden capacitar els sistemes lingüístics a fer ús de la recursió. Aquesta tesi enforteix la hipòtesi que les gramàtiques sintagmàtiques no són una propietat estructural accidental del llenguatge, sinó que són una adaptació dels sistemes lingüístics que permet que el llenguatge pugui ser processat adequadament. Proposo un model minimal de comunicació basat en un joc del llenguatge en concret que defineixo, i que juntament amb operadors d'aprenentatge específics mostra com una població d'agents artificials és capaç d'autoorganitzar un sistema que exhibeix l'ús de gramàtiques sintagmàtiques. Un cop demostrat que les gramàtiques sintagmàtiques redueixen la complexitat del processament del llenguatge, proposo mecanismes concrets en forma d'operadors d'aprenentatge l'aplicació dels quals introdueix variació en les gramàtiques dels agents i selecció en la reducció del cost de processament. Els mecanismes són implementats i avaluats en simulacions com a una explicació evolutiva de l'emergència de les gramàtiques sintagmàtiques, incluent casos en què es fa ús de la recursió.

Keywords

Language evolution; Language games; Agent-based models; Self-organisation; Fluid construction grammar; Evolució del llenguatge; Jocs de llenguatge; Models basats en agents; Autoorganització; Gramàtica fluida de construccions

Subjects

80 - General questions relating to both linguistics and literature. Philology

Documents

tegc.pdf

9.440Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)