Felip V. La seva malaltia i el seu regnat

Author

Pigrau Santpere, Maria Rosa

Director

Alcoberro i Pericay, Agustí, 1958-

Vieta i Pascual, Eduard, 1963-

Tutor

Alcoberro i Pericay, Agustí, 1958-

Date of defense

2019-01-11

Pages

602 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Abstract

Felip V d’Espanya va presentar, des de la joventut, símptomes que avui dia la psiquiatria reconeix com una entitat nosològica específica. La present tesi, interdisciplinària història i medicina, contextualitza en el seu moment històric els episodis més significatius de la malaltia d’aquest rei, alhora que elabora la seva historia psiquiàtrica, a partir de correspondència diplomàtica i altres testimonis coetanis. Es basa en el DSM-5 (Manual Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals, 5th Edició) per emetre un diagnòstic de presumpció del trastorn mental que, de manera inevitable, va condicionar el seu regnat (1701-1746)


From the time of his youth, Philip V of Spain displayed symptoms which psychiatry now recognises as a specific diagnostic condition. This interdisciplinary thesis, drawing on both history and medicine, contextualise the principal episodes of the King’s illness tracing his psychiatric history, through diplomatic correspondence and other contemporary resources. Based on the DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition) the thesis presents a presumptive diagnosis of Philip’s mental condition, which inevitably had an impact on his entire reign (1701-1746)

Keywords

Felip V, rei d'Espanya, 1683-1746; Trastorn bipolar; Trastornos bipolares; Manic-depressive illness

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

MRPS_TESI.pdf

19.38Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)