Efectos de diversas modalidades de feedback en el aprendizaje de una tarea motora compleja en el fútbol

Autor/a

Quintana Recasens, Marc

Director/a

Buscà Safont-Tria, Bernat

Fecha de defensa

2019-07-19

Páginas

299 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Resumen

Aquesta tesi doctoral se centra en l’efecte agut del feedback visual en vídeo d’alta velocitat en l’aprenentatge d’una habilitat motora complexa en diferents edats. El marc de referència exposa el rol del feedback en les teories de l’aprenentatge motor, diferenciant-lo en feedback intrínsec i extrínsec a través de les seves modalitats, i aprofundeix en el seu efecte en l’aprenentatge observacional visionant-lo a velocitat real i a càmera lenta. Al mateix temps, conceptualitza el terme “habilitat motora”, profunditzant en la seva especificitat fins a arribar a l’habilitat tècnica, habilitat motora complexa pròpia de l’esport. L’habilitat tècnica del xut en el futbol s’acull com a exemple d’aquesta última i es concreten les variables biomecàniques del seu patró d’execució per realitzar-lo veloç i precís. Per portar a terme la investigació es va realitzar un experiment en el qual el participant havia de xutar una pilota en moviment cap a una diana objectiu. D’aquesta habilitat motora complexa es va valorar l’estabilitat del coeficient de variació de les variables biomecàniques i el rendiment obtingut de la combinació de la velocitat de desplaçament de la pilota i la precisió del llançament en funció de l’edat del subjecte. Durant la realització de l’experiment es va subministrar feedback visual en vídeo d’alta velocitat i verbal entre intents al grup experimental. Es va comprovar el seu efecte agut en l’aprenentatge motor en adolescents (Estudi 1), en nens (Estudi 2) i entre ambdós grups (Estudi 3). També es va comparar amb el feedback visual en vídeo a velocitat real (Estudi 2). Els resultats indiquen que el feedback visual en vídeo d’alta velocitat té un efecte agut positiu en el rendiment en la fase pràctica tant en adolescents com en nens, mostrant un major impacte en el segon grup. Aquest no es manté en la fase de retenció, sent l’afecte agut del feedback visual en vídeo a velocitat real el que obté millors resultats. De la mateixa manera, també modifica el patró motor de l’habilitat tècnica del xut. L’estabilitat del coeficient de variació de les variables biomecàniques varia segons el grup d’edat.


Esta tesis doctoral se centra en el efecto agudo del feedback visual en vídeo de alta velocidad en el aprendizaje de una habilidad motora compleja en diferentes edades. El marco de referencia reseña el rol del feedback en las teorías del aprendizaje motor, diferenciándolo en feedback intrínseco y extrínseco a través de sus modalidades, y ahonda en su efecto en el aprendizaje observacional, visionándolo a velocidad real y a cámara lenta. Al mismo tiempo, conceptualiza el término “habilidad motora”, profundizando en su especificidad hasta llegar a la habilidad técnica, habilidad motora compleja propia del deporte. La habilidad técnica del chute en el fútbol se acoge como ejemplo de esta última y se concretan las variables biomecánicas de su patrón de ejecución para realizarlo veloz y preciso. Para llevar a cabo la investigación, se realizó un experimento en el que el participante debía chutar una pelota en movimiento hacia una diana objetivo. De esta habilidad motora compleja se valoró la estabilidad del coeficiente de variación de las variables biomecánicas y el rendimiento obtenido de la combinación de la velocidad de desplazamiento de la pelota y la precisión del lanzamiento en función de la edad del sujeto. Durante la realización del experimento se suministró al grupo experimental, entre un ensayo y otro, feedback visual en vídeo de alta velocidad y verbal. Se comprobó su efecto agudo en el aprendizaje motor en adolescentes (Estudio 1), en niños (Estudio 2) y entre ambos grupos (Estudio 3). También se comparó con el feedback visual en vídeo a velocidad real (Estudio 2). Los resultados indican que el feedback visual en vídeo de alta velocidad tiene un efecto agudo positivo en el rendimiento en la fase práctica tanto en adolescentes como en niños, mostrando un mayor impacto en el segundo grupo. Este no se mantiene en la fase retención, siendo el efecto agudo del feedback visual en vídeo a velocidad real el que obtiene mejores resultados. Del mismo modo, también modifica el patrón motor de la habilidad técnica del chute. La estabilidad del coeficiente de variación de las variables biomecánicas varía según el grupo de edad.


This PhD dissertation is focused on the acute effect of high-speed video visual feedback in the learning process of a complex motor skill at different ages. The theoretical framework emphasizes the role of feedback in motor learning theories, making a clear distinction between intrinsic and extrinsic feedback according to its characteristics, and explores its effect on observational learning depending on whether it is used in real or slow motion. At the same time, it defines the notion of complex motor skill, looking into the concept of “technical skill”, a specific sport’s complex motor skill. This research proposes football kicking as an example of this motor skill and offers a description of the different biomechanical variables at stake in the execution pattern of powerful and precise kicking. In order to conduct the investigation, a test was designed in which a participant had to put into practice the complex motor skill of kicking towards a target. In the present study, the stability of motor pattern based on the lack of variation of certain biomechanical variables, and the performance resulting from the speed of the ball as well as the accuracy of the kick and depending on the age of the subject, were assessed. During the execution of the task each experimental group was provided with high-speed video visual feedback as well as verbal feedback, between trials. The acute effects of such types of feedback upon motor learning among teenagers (Study 1), kids (Study 2) and both groups (Study 3) was demonstrated. This impact was also compared with real speed video feedback (Study 2). The results indicate that high-speed video visual feedback has an acute positive effect on the performance during the practice phase on both teenagers and children, yet with a greater impact on the second group. However, this effect did not occur in the retention phase, during which real speed video feedback provides the best results. Similarly, it also modifies the motor pattern of the kicking technical skill. The motor pattern stability of the biomechanical variables varies depending on the age group.

Palabras clave

Aprenentatge motor; Aprendizaje motor; Motor learning; Video; Feedback; Vídeo

Materias

1 - Filosofía y psicología

Área de conocimiento

Educació

Documentos

Tesi_Marc_Quintana.pdf

3.899Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)