El papel de las tecnologías de la información y la comunicación en la reconstrucción de la educación en países afectados por conflictos armados - El caso de Siria

Autor/a

Alfarah, Mirey

Director/a

Bosco Paniagua, Maria Alejandra

Fecha de defensa

2020-09-28

ISBN

9788449094347

Páginas

336 p.



Programa de doctorado

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació

Resumen

Des del començament del conflicte a Síria en 2011, més del 45% de la població, dels quals gairebé la meitat són menors d'edat, s'ha vist obligada a desplaçar-se. Pel que, per a una gran part d'aquesta, s'ha interromput l'accés a l'educació. L'objectiu principal d'aquesta recerca és identificar les oportunitats i l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per a garantir l'accés a l'educació formal i no formal als nens i nenes sirians afectats pel conflicte armat. La recerca es va dur a terme en el període entre 2013 i 2019. La recerca es va desenvolupar com un estudi de cas múltiple qualitatiu que va permetre conceptualitzar i fer seguiment a tres casos d'estudi que representen una situació i context molt particulars de forma, raó, temps i lloc. A partir de l'anàlisi de les dades, es pot confirmar que les TIC poden facilitar i garantir l'accés a l'educació dels nens i nenes sirians de diferents maneres, tant en persona com de manera remota. A més, les TIC milloren i acceleren la comunicació i la coordinació entre el personal acadèmic, l'administració de la institució educativa i les famílies dels alumnes i alumnes. De la mateixa manera, i en una situació d'emergència, les TIC són les eines més efectives per a compartir informació sobre la seguretat de l'alumnat. Addicionalment, s'ha identificat una sèrie de pràctiques educatives modernes, en particular, pedagogies centrades en l'alumne secundades per les TIC, així com nous enfocaments de l'ús de les TIC per a oferir suport psicosocial a les persones necessitades. Al mateix temps, les TIC exerceixen un paper clau en la formació i el desenvolupament dels docents i, tenen un gran potencial per a facilitar la inclusió social dels alumnes i alumnes en les noves comunitats d'acolliment. Finalment, s'ha notat que les TIC exerceixen un paper fonamental en l'apoderament de les nenes (Girl's empowerment) i en el seu desenvolupament personal, ja que els proporciona accés al coneixement, les connecta amb el món exterior, les motiva a ser més ambicioses i les anima a liderar. No obstant això, malgrat els possibles impactes de les TIC, existeixen una sèrie de limitacions en el seu ús, com la baixa qualitat de les condicions de les infraestructures, la falta de planificació, la necessitat de més finançament, a més de l'alfabetització digital dels docents en la zona. En conclusió, les troballes poden oferir un camí per a trobar solucions més estables i sostenibles, però certament, encara es necessita més recerca per a descobrir totes les possibilitats que ofereixen les TIC en l'educació en contextos de crisis com ocorre actualment a Síria i els seus països veïns.


Desde el comienzo del conflicto en Siria en 2011, más del 45% de la población, de los cuales casi la mitad son menores de edad, se ha visto obligada a desplazarse. Por lo que, para una gran parte de la misma, se ha interrumpido el acceso a la educación. El objetivo principal de esta investigación es identificar las oportunidades y el uso de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC) para garantizar el acceso a la educación formal y no formal a los niños y niñas sirios afectados por el conflicto armado. La investigación se llevó a cabo en el periodo entre 2013 y 2019. La investigación se desarrolló como un estudio de caso múltiple cualitativo que permitió conceptualizar y hacer seguimiento a tres casos de estudio que representan una situación y contexto muy particulares de forma, razón, tiempo y lugar. A partir del análisis de los datos, se puede confirmar que las TIC pueden facilitar y garantizar el acceso a la educación de los niños y niñas sirios de diferentes maneras, tanto en persona como de forma remota. Además, las TIC mejoran y aceleran la comunicación y la coordinación entre el personal académico, la administración de la institución educativa y las familias de los alumnos y alumnas. Del mismo modo, y en una situación de emergencia, las TIC son las herramientas más efectivas para compartir información sobre la seguridad del alumnado. Adicionalmente, se ha identificado una serie de prácticas educativas modernas, en particular, pedagogías centradas en el alumno apoyadas por las TIC, así como nuevos enfoques del uso de las TIC para ofrecer apoyo psicosocial a las personas necesitadas. Al mismo tiempo, las TIC desempeñan un papel clave en la formación y el desarrollo de los docentes y, tienen un gran potencial para facilitar la inclusión social de los alumnos y alumnas en las nuevas comunidades de acogida. Por último, se ha notado que las TIC desempeñan un papel fundamental en el empoderamiento de las niñas (Girl's empowerment) y en su desarrollo personal, ya que les proporciona acceso al conocimiento, las conecta con el mundo exterior, las motiva a ser más ambiciosas y las anima a liderar. Sin embargo, a pesar de los posibles impactos de las TIC, existen una serie de limitaciones en su uso, como la baja calidad de las condiciones de las infraestructuras, la falta de planificación, la necesidad de más financiación, además de la alfabetización digital de los docentes en la zona. En conclusión, los hallazgos pueden ofrecer un camino para encontrar soluciones más estables y sostenibles, pero ciertamente, aún se necesita más investigación para descubrir todas las posibilidades que ofrecen las TIC en la educación en contextos de crisis como ocurre actualmente en Siria y sus países vecinos.


Since the beginning of the conflict in Syria in 2011, more than 45% of the population, of which almost half are children, has been forced into displacement. Hence, for a large part of the Syrian population, access to education has been interrupted. The main objective of this research is to identify the opportunities and uses of information and communication technologies (ICTs) to guarantee access to formal and non-formal education to Syrian children affected by the armed conflict. The research was carried out between 2013 and 2019 and is a qualitative study based on a multiple case-study methodology where we mainly focus on three concrete and ongoing initiatives. The first is located inside Syria, the second is based in a refugee camp in Lebanon, and the third is an online learning platform. From the analysis of the data, it has been confirmed that ICTs can facilitate and guarantee access to education for Syrian children in different ways, both in person and remotely. Also, it has been confirmed that ICTs improve and speed up the communication and the coordination between the academic staff, the administration of the educational institution and the children's parents. Similarly, and in the broader context of emergency situations, ICTs are the most effective tool for sharing information on the safety of children. In addition, we identified promising practices in relation to the implementing of learner-centered pedagogies supported by ICTs and also new approaches of the use of ICTs in offering psychosocial support to people in need. At the same time, we found that ICTs play a key role in teachers training and development and has a great potential for social inclusion. Last but not least, we found that ICTs play a fundamental role in girls' empowerment and in their personal development by helping them accessing knowledge, connecting them with the outside world and motivating them to be more resourceful and ambitious. However, despite the potential impacts of ICTs, there is a list of limitations for their optimized use, such as the bad infrastructure conditions, poor planning and lack of funding plus the digital literacy of teachers in the area. In conclusion, the findings can offer a pathway to find more stable and sustainable solutions, but certainly more research is still needed to uncover all the possibilities offered by ICTs to support education in crises contexts such as the situation in Syria and the neighboring countries.

Palabras clave

Educació en emergències; Educación en emergencias; Education in emergencies; Tecnologies de la informació i la comunicació (Tic); Tecnologías de la información y de la comunicación (Tic); Information and communication technologies (Icts); Conflictes armats; Conflictos armados; Armed conflicts

Materias

37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre

Área de conocimiento

Ciències Socials

Documentos

mial1de1.pdf

3.731Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)