Diagnosis e interpretación de la formación inicial en competencia digital de los futuros docentes del Español como Lengua Extranjera de la Escuela Normal Superior de Yaundé, Camerún

Author

Ngah Eyara, Marguerite Yvette

Director

Arco Bravo, Isabel del

Flores i Alarcia, Òscar

Date of defense

2021-02-19

Pages

357 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

El propòsit d'aquest estudi és explorar i diagnosticar la competència digital dels estudiants de primer i segon cicle dels estudis d'Espanyol com Llengua Estrangera, de l'Escola Normal Superior de Yaoundé, Camerun. El treball consta de quatre parts principals: la contextualització, el marc teòric, el marc d’aplicació i una proposta didàctica. Hem utilitzat una metodologia mixta, explicativa i seqüencial. Les dades van ser recopilades per mitjà d'un qüestionari i un grup de discussió. Segons els resultats obtinguts, la majoria dels estudiants disposen d'un nivell de competència digital intermedi. El nivell inicial va ser autopercebut en accions vinculades a l'ús pedagògic de les TIC. En el grup de discussió, els participants van revelar que no utilitzen les TIC en la seva formació i que els mètodes d'ensenyament-aprenentatge són tradicionals. Per adaptar la seva formació a l'era digital, caldrà que les autoritats a càrrec de l'educació renovin les infraestructures, canviïn les metodologies d'ensenyament-aprenentatge i que la formació contínua dels formadors sigui adaptada a les necessitats de l’era digital.


El propósito del presente estudio es explorar y diagnosticar la competencia digital de los estudiantes de primer y segundo ciclo de los estudios del Español como Lengua Extranjera de la Escuela Normal Superior de Yaundé, Camerún. El trabajo consta de cuatro partes principales: la contextualización, el marco teórico, el marco aplicativo y una propuesta didáctica. Hemos utilizado una metodología mixta, explicativa, secuencial. Los datos fueron recopilados mediante un cuestionario y un grupo de discusión. Según los resultados obtenidos, la mayoría de los estudiantes disponen de un nivel de competencia digital intermedio. Pero, el nivel inicial fue particularmente autopercibido en acciones vinculadas al uso pedagógico de las TIC. En el grupo de discusión, los participantes revelaron que no utilizan las TIC en su formación, y que los métodos de enseñanza-aprendizaje son tradicionales. Para adaptar su formación se adapte a la era digital, será necesario que las autoridades a cargo de la educación renueven las infraestructuras, cambien las metodologías de enseñanza-aprendizaje y que la formación continua de los formadores sea adaptada a las necesidades de la era digital.


The purpose of this study is to explore and diagnose the digital competence of undergraduate and graduate students of Spanish as foreign language studies from the École Normale Supérieure of Yaoundé. This work has four main sections: contextualization, theoretical framework, application framework and a didactic proposal. We have used a mixed methodology, explanatory and sequential. The data was collected through a questionnaire and discussion group. According to the results obtained, most of the students have an intermediate level of digital competence. However, the initial level was particularly self-perceived in actions related to the pedagogical use of ICT. The analysis in the discussion group, revealed firstly, that the students do not use ICT in their training and secondly, the teaching-learning methods are traditional. To adapt their training to the digital age, it will be necessary for the authorities in charge of education to renew the infrastructures, change the teaching-learning methodologies and adapt the continuous training of trainers to the needs of the digital age.

Keywords

Competència digital; Formació inicial docent; ELE; Competencia digital; Formación inicial docente; Digital competence; Initial teacher training

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Didàctica de la Llengua i la Literatura

Documents

Tmyne1de1.pdf

10.34Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)