Diagnosis e interpretación de la formación inicial en competencia digital de los futuros docentes del Español como Lengua Extranjera de la Escuela Normal Superior de Yaundé, Camerún

dc.contributor
Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia
dc.contributor.author
Ngah Eyara, Marguerite Yvette
dc.date.accessioned
2021-05-18T11:28:04Z
dc.date.available
2021-05-18T11:28:04Z
dc.date.issued
2021-02-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/671693
dc.description.abstract
El propòsit d'aquest estudi és explorar i diagnosticar la competència digital dels estudiants de primer i segon cicle dels estudis d'Espanyol com Llengua Estrangera, de l'Escola Normal Superior de Yaoundé, Camerun. El treball consta de quatre parts principals: la contextualització, el marc teòric, el marc d’aplicació i una proposta didàctica. Hem utilitzat una metodologia mixta, explicativa i seqüencial. Les dades van ser recopilades per mitjà d'un qüestionari i un grup de discussió. Segons els resultats obtinguts, la majoria dels estudiants disposen d'un nivell de competència digital intermedi. El nivell inicial va ser autopercebut en accions vinculades a l'ús pedagògic de les TIC. En el grup de discussió, els participants van revelar que no utilitzen les TIC en la seva formació i que els mètodes d'ensenyament-aprenentatge són tradicionals. Per adaptar la seva formació a l'era digital, caldrà que les autoritats a càrrec de l'educació renovin les infraestructures, canviïn les metodologies d'ensenyament-aprenentatge i que la formació contínua dels formadors sigui adaptada a les necessitats de l’era digital.
en_US
dc.description.abstract
El propósito del presente estudio es explorar y diagnosticar la competencia digital de los estudiantes de primer y segundo ciclo de los estudios del Español como Lengua Extranjera de la Escuela Normal Superior de Yaundé, Camerún. El trabajo consta de cuatro partes principales: la contextualización, el marco teórico, el marco aplicativo y una propuesta didáctica. Hemos utilizado una metodología mixta, explicativa, secuencial. Los datos fueron recopilados mediante un cuestionario y un grupo de discusión. Según los resultados obtenidos, la mayoría de los estudiantes disponen de un nivel de competencia digital intermedio. Pero, el nivel inicial fue particularmente autopercibido en acciones vinculadas al uso pedagógico de las TIC. En el grupo de discusión, los participantes revelaron que no utilizan las TIC en su formación, y que los métodos de enseñanza-aprendizaje son tradicionales. Para adaptar su formación se adapte a la era digital, será necesario que las autoridades a cargo de la educación renueven las infraestructuras, cambien las metodologías de enseñanza-aprendizaje y que la formación continua de los formadores sea adaptada a las necesidades de la era digital.
en_US
dc.description.abstract
The purpose of this study is to explore and diagnose the digital competence of undergraduate and graduate students of Spanish as foreign language studies from the École Normale Supérieure of Yaoundé. This work has four main sections: contextualization, theoretical framework, application framework and a didactic proposal. We have used a mixed methodology, explanatory and sequential. The data was collected through a questionnaire and discussion group. According to the results obtained, most of the students have an intermediate level of digital competence. However, the initial level was particularly self-perceived in actions related to the pedagogical use of ICT. The analysis in the discussion group, revealed firstly, that the students do not use ICT in their training and secondly, the teaching-learning methods are traditional. To adapt their training to the digital age, it will be necessary for the authorities in charge of education to renew the infrastructures, change the teaching-learning methodologies and adapt the continuous training of trainers to the needs of the digital age.
en_US
dc.format.extent
357 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de Lleida
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Competència digital
en_US
dc.subject
Formació inicial docent
en_US
dc.subject
ELE
en_US
dc.subject
Competencia digital
en_US
dc.subject
Formación inicial docente
en_US
dc.subject
Digital competence
en_US
dc.subject
Initial teacher training
en_US
dc.subject.other
Didàctica de la Llengua i la Literatura
en_US
dc.title
Diagnosis e interpretación de la formación inicial en competencia digital de los futuros docentes del Español como Lengua Extranjera de la Escuela Normal Superior de Yaundé, Camerún
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
en_US
dc.contributor.director
Arco Bravo, Isabel del
dc.contributor.director
Flores i Alarcia, Òscar
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tmyne1de1.pdf

10.34Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)