La síntesi escrita com a eina per a l’aprenentatge: Una proposta d’intervenció

Author

Nadal Escolà, Esther

Director

Miras Mestres, Mariana

Castells Gómez, Núria

Tutor

Miras Mestres, Mariana

Date of defense

2021-05-28

Pages

351 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Cognició, Desenvolupament i Psicologia de l'Educació

Abstract

L’objectiu principal de l’estudi que es presenta va ser dissenyar, desenvolupar i avaluar l’eficàcia d’un programa d’intervenció dirigit a millorar la qualitat de les síntesis a partir de múltiples fonts amb informació complementària en estudiants d’educació secundària. Amb aquest propòsit, la intervenció, que es desenvolupà amb un grup d’estudiants de segon curs d’ESO, se centrà en l’ensenyament d’estratègies vinculades als processos de representació dels objectius de la tasca de síntesi, i a la selecció, comparació i organització de la informació procedent de diverses fonts, prèviament a l’escriptura del propi text de síntesi. Per una banda, es va avaluar la qualitat dels textos produïts pels estudiants que participaren a la intervenció en tres moments (abans de la intervenció, en finalitzar-la i passats dos mesos de la seva finalització), i es va comparar amb la qualitat dels productes textuals elaborats per un grup d’estudiants que no participà a la intervenció. Per una altra banda, s’avaluà la qualitat de les síntesis escrites pels estudiants que participaren a la intervenció, així com l’ús que van fer d’alguns dels instruments emprats durant la intervenció, en funció del nivell general de comprensió lectora que presentaven (alt, mitjà o baix), abans de la intervenció, en finalitzar-la i dos mesos després de la seva finalització. Addicionalment, es van analitzar les entrevistes realitzades en finalitzar la intervenció amb la finalitat de conèixer com els estudiants que hi participaren i els que no ho van fer es representaven i valoraven l’experiència viscuda. Els resultats més rellevants de l’estudi posen de manifest l’eficàcia del programa d’intervenció desenvolupat. En general, els estudiants que participaren a la intervenció van millorar els seus textos quant a la majoria de dimensions en finalitzar-la respecte als estudiants que no hi participaren. Aquestes millores només es van mantenir en el cas de la selecció de la informació. D’altra banda, els estudiants que van participar a la intervenció i que presentaven un nivell de comprensió lectora més alt milloraren els seus textos en major mesura que els seus companys amb un nivell de comprensió lectora més baix. En aquest sentit, després de la intervenció, els estudiants amb un nivell de comprensió lectora alt van millorar els seus textos quant a la majoria de dimensions i aquestes millores es van mantenir dos mesos després. En canvi, els estudiants amb un nivell de comprensió lectora baix van millorar només en aspectes vinculats a la selecció de la informació i aquestes millores no es van mantenir dos mesos més tard. Els resultats assenyalen la necessitat de treballar de manera progressiva, oferint temps, pràctica i ajudes específiques i suficients, per a cadascuna de les estratègies vinculades als complexos processos de lectura i escriptura que requereix la producció d’una síntesi escrita.


The principal aim of the current study was to design, develop and evaluate the efficacy of an intervention program addressed to improve the quality of the syntheses from multiple sources with complementary information in secondary education students. With this purpose, the intervention, developed with a group of second-year students of secondary education, focuses on teaching strategies related to the processes of representation of the objectives of the synthesis task, and the selection, comparison and organisation of the information from various sources, prior to the writing of the synthesis text itself. On the one hand, the quality of the texts produced by the students that took part at the intervention was assessed in three moments (before the intervention, at the end of it and two months after its ending) and compared with the quality of the textual products written by students who did not participate in the intervention. On the other hand, the quality of the syntheses written by the students that took part at the intervention was assessed, as well as the use they made of some of the instruments employed during the intervention, depending on their general level of reading comprehension (high, medium or low), before the intervention, at the end of it and two months after its ending. In addition, the interviews conducted at the end of the intervention were analysed with the purpose to know how the students that participated in the intervention and those who did not represented and valued the experience lived. The most relevant results of the study reveal the efficacy of the intervention program developed. In general, the students that took part in the intervention improved their texts regarding most of the dimensions at the end of it compared to the students that did not participate. These improvements were only maintained in the case of information selection. Moreover, the students who took part at the intervention and who presented a higher level of reading comprehension improved their texts more than their peers with a lower level of reading comprehension. In this regard, after the intervention, proficient readers improved their texts in most dimensions and these improvements were maintained two months later. In contrast, basic readers improved only on aspects related to information selection and these improvements were not maintained two months later. The results point to the need to work progressively, offering time, practice and specific and sufficient aids, for each of the strategies linked to the complex reading and writing processes required to produce written synthesis.

Keywords

Lectura (Educació secundària); Lectura (Educación secundaria); Reading (Secondary); Ensenyament de l'escriptura (Educació secundària); Enseñanza de la escritura (Educación secundaria); Penmanship teaching (Secondary); Intervenció educativa; Intervención educativa; Educational intervention; Comprensió de la lectura; Comprensión lectora; Reading comprehension; Mètodes d'estudi; Métodos de estudio; Study skills

Subjects

373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

ENE_TESI.pdf

4.199Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)