Professionals de l'educació ambiental: perfil i competències

Author

Cervera Buisán, Irene

Director

Figuera Gazo, Pilar

Giner, Antoni

Tutor

Figuera Gazo, Pilar

Date of defense

2022-11-23

Pages

240 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat d'Educació

Abstract

[cat] Actualment, és de gran interès i importància l’estudi de la millora de la relació entre les persones i la natura, les poblacions i el seu vincle amb el medi ambient i, per tant, la creació de programes de conservació i investigació sobre diferents temes ambientals; sense oblidar accions d’educació i sensibilització ambiental que generin consciència ecològica, i una interacció respectuosa de les persones amb el medi ambient. Per tant, és necessari que tinguem professionals excel·lents en aquest sector, persones preparades i formades per a poder portar a terme aquests projectes i la seva difusió. La finalitat d’aquesta investigació és conèixer quina ha estat l’evolució de l’educació ambiental i quin és el rol dels treballadores del sector de l’educació ambiental en l’actualitat, identificant les funcions i les competències que es requereixen per a treballar com d’educadora ambiental. La revisió teòrica integra els conceptes principals d’aquesta investigació: l’educació ambiental, la seva evolució històrica, definició i objectius; el perfil professional vinculat al sector de l’educació ambiental, i l’origen de les competències i quines han estat identificades pel perfil de l’educadora ambiental. El disseny metodològic dona resposta als objectius establerts. A través de la investigació qualitativa i la tècnica de l’entrevista, s’analitza el perfil professional de la tècnica en educació ambiental d’acció directa per identificar les competències actitudinals claus que afavoreixen la resolució dels reptes actuals, amb la finalitat d’identificar els components formatius i afavorir el seu desenvolupament. Els resultats mostren perfils professionals de l’educadora ambiental a través de les experiències i trajectòries de persones referents en el sector de l’educació ambiental. Es confirma la complexitat d’aquest lloc de treball i la diversitat de funcions que porten a terme, així com la necessitat de tenir competències tècniques vinculades al contingut ambiental, pedagògic i del mateix entorn on treballen. Per altra banda, s’identifiquen sis competències actitudinals clau per a poder portar a terme la seva feina amb èxit: la comunicació, el treball en equip, l’adaptació i la flexibilitat, la capacitat de crear i innovar, la iniciativa i l’autonomia, i la gestió de les emocions, són fonamentals per al dia a dia dels tècnics i tècniques d’educació ambiental d’acció directa. També hem constatat que és necessari dissenyar itineraris formatius, eines i recursos, per a la formació I desenvolupament de les educadores ambientals per a donar resposta a les necessitats del sector, tenint en compte aquestes competències i la seva evolució.


[eng] Today, it is most interesting and important to study the improvement of relationships between people and nature; populations, and their bond to the environment. Consequently, so is the creation of conservation and research programs on several environmental topics, not forgetting education and awareness actions to generate an environmental consciousness, as well as a respectful interaction of people with the environment. There is an apparent need for outstanding professionals in this area, who are educated and trained to implement such projects. The goal of this investigation is to ascertain the evolution of environmental education, and what the role of environmental education workers is today, by identifying the roles and skills required to work as an environmental educator. The theoretical framework combines our research key concepts: environmental education, its historical evolution, definition, and goals; determining the professional profile for workers in environmental education, including skills identified for an environmental worker’s profile. Methodology design responds to our stated goals. Qualitative research and the interview technique are used to analyze the professional profile of a technician in direct-action environmental education, so as to identify key behavioral skills favorable to current challenges, all in order to identify education components and facilitate their development. Results demonstrate professional profiles of an environmental educator through the experience and careers of beacons in the field of environmental education. We show confirmation of the job’s complexity and the range of roles performed, as well as the necessity of acquiring technical skills on environmental and pedagogical contents, as well as on the actual job milieu. Additionally, we identify behavioral skills that are key to succeed: communication, teamwork, adaptiveness and flexibility, ability to create and innovate, proactiveness and autonomy, and emotion management, all of which are fundamental for day-to-day performance of direct-action environmental education technicians. Finally, we confirm the necessity to design training itineraries, tools, and resources to train and help environmental educators respond to the field’s needs, according to such skills and their progression.

Keywords

Educació ambiental; Educación ambiental; Environmental education; Competències professionals; Cualificaciones profesionales; Vocational qualifications; Formació; Formación; Training

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Note

Programa de Doctorat en Educació i Societat

Documents

ICB_TESI.pdf

9.180Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)