La rescisión por lesión de la partición hecha por el testador. Una propuesta de interpretación del art. 1.075 CCEsp

Autor/a

Alcalde Santos, José Antonio

Director/a

Moll de Alba Lacuve, Chantal

Tutor/a

Moll de Alba Lacuve, Chantal

Data de defensa

2025-01-27

Pàgines

363 p.



Departament/Institut

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Resum

[spa] El Código civil español contempla una acción específica para asegurar que en la partición hereditaria cada coheredero reciba lo que le corresponde según el testamento o la ley: la acción de rescisión por lesión en más de la cuarta parte. En virtud de esta acción, un coheredero puede solicitar la ineficacia de la partición hereditaria cuando el valor total de los bienes relictos que se le adjudican no alcanza las tres cuartas partes de lo que debería recibir conforme al testamento o a la ley. El demandado, a su vez, puede evitar la ineficacia de la partición compensando la diferencia de valor existente entre el lote de bienes adjudicado al actor y el valor de lo que tiene derecho a percibir. El art. 1.075 CCEsp prohíbe la aplicación del remedio de la rescisión por lesión a la partición realizada por el testador, es decir, la imposibilidad de impugnar esta modalidad de partición, aunque exista un desajuste en más de la cuarta parte entre el valor de los bienes adjudicados a un coheredero y la porción de herencia en la que el testador ha instituido a esa persona como coheredera. No obstante, este precepto admite excepcionalmente la posibilidad de rescindir por lesión la partición hecha por el testador cuando lesiona la legítima de los herederos forzosos o cuando aparezca, o racionalmente se presuma, que fue otra la voluntad del testador. El presente trabajo de investigación centra su atención en el art. 1.075 CCEsp y defiende, a partir de un análisis histórico de la figura de la rescisión por lesión y de la partición hecha por el testador, una interpretación extensiva de la excepción cuando racionalmente se presuma que fue otra la voluntad del testador, que permita rescindir por lesión la partición realizada por el testador cuando cause a un coheredero una lesión en más de la cuarta parte. Esta lesión puede deberse a que el testador hizo una valoración incorrecta de sus bienes o a una modificación sobrevenida en el valor de alguno de los bienes, difícilmente previsible para el testador y que no pudo conocer.


[cat] El Codi civil espanyol contempla una acció específica per a assegurar que en la partició hereditària cada cohereu rebi el que li correspon segons el testament o la llei: l'acció de rescissió per lesió en més de la quarta part. En virtut d'aquesta acció, un cohereu pot sol·licitar la ineficàcia de la partició hereditària quan el valor total dels béns relictes que se li adjudiquen és inferior a les tres quartes parts del que hauria de rebre conforme al testament o a la llei. El demandat, al seu torn, pot evitar la ineficàcia de la partició compensant la diferència de valor existent entre el lot de béns adjudicat a l'actor i el valor del que té dret a percebre. L'art. 1.075 CCEsp prohibeix l'aplicació del remei de la rescissió per lesió a la partició realitzada pel testador, és a dir, la impossibilitat d'impugnar aquesta modalitat de partició, encara que existeixi un desajust en més de la quarta part entre el valor dels béns adjudicats a un cohereu i la porció d'herència en la qual el testador ha instituït a aquesta persona com cohereva. No obstant això, aquest precepte admet excepcionalment la possibilitat de rescindir per lesió la partició realitzada pel testador quan lesiona la legítima dels hereus forçosos o quan aparegui, o racionalment es presumeixi, que va ser una altra la voluntat del testador. El present treball de recerca centra la seva atenció en l'art. 1.075 CCEsp i defensa, a partir d'una anàlisi històrica de la figura de la rescissió per lesió i de la partició feta pel testador, una interpretació extensiva de l'excepció quan racionalment es presumeixi que va ser una altra la voluntat del testador, que permeti rescindir per lesió la partició realitzada pel testador quan causi a un cohereu una lesió en més de la quarta part. Aquesta lesió pot ser provocada pel fet que el testador hagi fet una valoració incorrecta dels seus béns o per una modificació sobrevinguda en el valor d'algun dels béns, difícilment previsible per al testador i que no va poder conèixer.


[eng] The Spanish Civil Code contemplates a specific action to ensure that in the hereditary partition each co-heir receives what corresponds to him/her according to the will or the law: the action of rescission due to injury by more than a quarter. Under this action, a co-heir may request the ineffectiveness of the hereditary partition when the total value of the surviving property awarded to him or her falls short of three-fourths of what he or she should receive under the will or the law. The defendant, in turn, can avoid the ineffectiveness of the partition by compensating the difference in value existing between the lot of assets awarded to the plaintiff and the value of what he or she is entitled to receive. Art. 1.075 Spanish Civil Code prohibits the application of the remedy of rescission due to injury to the partition made by the testator, i.e., the impossibility of challenging this type of partition, even if there is a mismatch of more than a quarter between the value of the assets awarded to a co-heir and the portion of the estate in which the testator has instituted that person as co-heir. However, this provision exceptionally admits the possibility of rescinding this type of partition due to injury when it injures the legitimate rights of the forced heirs or when it appears, or it is rationally presumed, that the will of the testator was different. This research work focuses its attention on Art. 1.075 Spanish Civil Code and defends, from a historical analysis of the figure of rescission due to injury and of the partition made by the testator, an extensive interpretation of the exception when it is rationally presumed that the will of the testator was different, which allows to rescind the partition made by the testator due the injury when it causes an injury to a co-heir by more than a quarter. This injury may be due to the fact that the testator made an incorrect valuation of his assets or to a supervening modification in the value of some of the assets, difficult for the testator to foresee and which he or she could not have known.

Paraules clau

Dret de successions; Derecho sucesorio; Law of succession; Partició hereditària; Partición hereditaria; Partition of decedents' estates; Llibertat de testar; Libertad de testar; Freedom of testation; Actes lesius en dret; Lesión (Derecho); Lesion (Law)

Matèries

347 - Dret civil

Àrea de coneixement

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Nota

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

JAAS_TESIS.pdf

2.214Mb

Drets

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)