Ramon Esquerra (1909-1938?) : geografia vital i crítica d'un esperit comparatista

Author

Molla Rodríguez, Guillem

Director

Pla, Xavier, 1966-

Date of defense

2010-07-12

ISBN

9788469361146

Legal Deposit

Gi. 1036-2010Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Filologia i Comunicació

Abstract

La intenció d'aquesta tesi ha estat analitzar la dimensió biogràfica i crítica de Ramon Esquerra (1909-1938?). Es pretén arribar a la seva teoria a través de la seva pràctica, reconstruir el pensament global d'Esquerra a partir de l'obra dispersa que ens ha llegat i deixar constància d'un pensament literari -un pensament que mai no formularia de manera completa, però que existia i evolucionava a través de la ressenya de les obres d'altri o de la publicació de manuals i estudis-. L'activitat vital i professional de Ramon Esquerra parteix d'una autèntica passió per la literatura i la crítica literària. Aquesta activitat s'articula principalment i té el seu fruit en el camp del periodisme, la traducció i la docència. En tots tres camps, es revela com a intermediari i peça fonamental en la difusió de la literatura occidental i universal a Catalunya, que introdueix, primer, a través d'una crítica comparatista intuïtiva i, després, a través del model francès de la literatura comparada d'entreguerres, que disciplina la primera i en canvia bona part dels centres d'interès.


The aim of this thesis was to analyse the biographical and critical dimension of Ramon Esquerra (1909-1938?). My intention was to arrive at his theory by way of his practice, reconstructing Esquerra's global thinking from the disperse work he left behind. The idea was to present a style of literary thinking - a style of thinking that he would never come to formulate completely, but which existed and evolved through the review of others' works and the publication of manuals and studies. Ramon Esquerra's life and career were based on a true passion for literature and literary criticism. This mainly manifested itself and bore fruit in the fields of journalism, translation and teaching. In all three fields, he reveals himself to be an intermediary and a fundamental party in the diffusion of western and universal literature in Catalonia, which he introduced, firstly, through an intuitive comparatist criticism, and later by means of the French model of comparative literature from the interwar period, which disciplined the former and changed its focus of interest.

Keywords

Journalism; Comparative literature; Criticism; Catalan literature; Años 30; Crisis entreguerras; Periodismo; Crítica literaria; Anys 30; Crisis entreguerres; Periodisme; Literatura comparada; Crítica literària; Literatura catalana; Ramon Esquerra; 1930s

Subjects

82 - Literature

Documents

tgmr.pdf

8.073Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)