Comportamientos de riesgo en la adolescencia: paralelismos entre el uso del casco y el uso del preservativo

Autor/a

Cunill Olivas, Mònica

Director/a

Gras Pérez, María Eugenia

Fecha de defensa

2009-02-12

ISBN

9788469221808

Depósito Legal

Gi. 347-2009



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Departament de Psicologia

Resumen

Un gran quantitat de problemàtiques associades a la mortalitat i morbiditat dels adolescents és poden prevenir (per exemple els accidents de circulació i el VIH). Aquests problemes de salut tenen a veure amb factors ambientals i comportamentals, i no amb factors biològics. La conducció arriscada i la pràctica de relacions sexuals sense protecció contribueixen a incrementar les taxes de malaltia en aquest col·lectiu. L'ús del preservatiu i l'ús del casc són dues conductes que salven vides. Existeix molta evidència sobre la seva efectivitat d'aquestes mesures preventives per minimitzar i/o evitar les conseqüències negatives en situacions de risc. Els resultats d'aquesta investigació posen de manifest que no tots adolescents utilitzen el casc quan circulen en ciclomotor, i el preservatiu quan mantenen relacions sexuals amb penetració. L'ús del casc i l'ús del preservatiu són conductes independents.


A large proportion of the morbidity and mortality in adolescents is potentially preventable (for instance motor vehicle accidents and HIV). The problems faced by adolescents most often stem from behavioural and environmental factors, rather than biological illness. Reckless driving and unsafe sexual practices contribute greatly to ill health in this age group.Condoms and motorcycle helmets are used to save lives. There is extensive evidence that both have benefits for individuals directly exposed to risk. This research showed that the participants do not use a motorcycle helmet or condoms consistently, thereby increasing their risk of being injured in a motorcycle crash or becoming infected with the HIV virus. And both behaviours are independents.

Palabras clave

Preservativo; Casco; Comportamientos preventivos; Comportamientos de riesgo; Adolescentes

Materias

159.9 - Psicología

Documentos

Tmc1de1.pdf

3.551Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)