Arqueologia del paisatge altmedieval al Baix Montseny, segles VI-X. Una demostració pràctica dels sistemes d’informació geogràfica

Autor/a

Fernández Ferrer, Marc

Director/a

Sancho i Planas, Marta

Tutor/a

Sancho i Planas, Marta

Fecha de defensa

2019-01-11

Páginas

353 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Facultat de Geografia i Història

Resumen

La present tesi doctoral té com a objectiu l’estudi del model d’ocupació altmedieval en la comarca natural del Baix Montseny. Sota el marc teòric de l’arqueologia del paisatge, es pretén valorar les possibilitats d’un conjunt metodologies multidisciplinàries en la investigació històrica. Les metodologies es mouen entre la geografia i les matemàtiques i inclouen, entre altres tècniques, l’estudi de les conques visuals, de les àrees de captació de recursos, el traçat de rutes òptimes o l’anàlisi de conglomerats jeràrquics. Per aconseguir un bon aprofitament d’aquests mètodes és fonamental una utilització intensiva d’eines informàtiques d’ús especialitzat, com són els gestors de base de dades, els programes d’anàlisi estadístic o els sistemes d’informació geogràfica (SIG). Els SIG tenen un paper cabdal en els estudis del paisatge, ja que són capaços d’integrar la informació geogràfica i social i, alhora, són eines molt potents per realitzar anàlisis. El paisatge es defineix com un sistema interrelacionat entre la natura i l’acció humana i, per tant, els canvis polítics i socials també produeixen efectes en l’espai natural. Els esdeveniments polítics i econòmics del període altmedieval no van ser una excepció, i el paisatge rural es va veure transformat en igual magnitud. El sector comprès pel Baix Montseny ha tingut una ocupació ininterrompuda des del neolític fins als nostres dies i, a més, l'orografia presenta una clara dicotomia entre la plana i la muntanya. Aquests dos aspectes fan del Baix Montseny un bon candidat per a estudiar-hi les dinàmiques d’ocupació i explotació del territori dins un període temporal llarg.


The main aim of this thesis is to study the model of early medieval occupation in the Baix Montseny (Catalonia). Under the theoretical framework of landscape archaeology, the aim is to assess the possibilities of a set of multidisciplinary methodologies in historical research. The methodologies are moving between geography and mathematics and include, among other techniques, viewshed analysis, catchment areas, optimal routes or hierarchical cluster analysis.

Palabras clave

Arqueologia del paisatge; Arqueología del paisaje; Landscape archaeology; Alta edat mitjana; Alta Edad Media; Early Middle Ages; Sant Celoni (Catalunya); Sant Celoni (Cataluña); Sant Celoni (Catalonia); Sistemes d'informació geogràfica; Sistemas de información geográfica; Geographic information systems

Materias

90 - Arqueología. Prehistoria

Área de conocimiento

Ciències Humanes i Socials

Documentos

MFF_TESI.pdf

16.88Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)